Utrustning

Det är en fördel att färdas med lätt bagage. Längs S:t Olofs sjöled behöver du inte ha med dig mycket mat, eftersom det finns livsmedelsbutiker och -kiosker efter vägen. Däremot är det bra att vara rustad med kläder för alla väder.

För övernattning

Vill du sova inomhus hela tiden, är det möjligt. Den som väljer att campa, både med tanke på friheten och plånboken, behöver liggunderlag, sovsäck och tält.

Lista över campingplatser:

På de flesta boenden ingår sänglinne, eller betala extra för. Det kan i alla fall löna sig att ha ett lätt reselakan i packningen.

Mat

Det finns mataffärer, kiosker, caféer och restauranger längs leden där du kan äta eller köpa mat. Vill du kunna sköta dig själv är ett friluftskök bra att ha i packningen. För enklare måltider och mellanmål klarar du dig med en termos med hett vatten. En vattenflaska är givetvis ett måste för vandraren. Ett sittunderlag ger komfort i fall marken är regn- eller daggvåt.

Kläder

Ett par stadiga och bekväma skor är en viktig ingrediens för en lyckad vandring. Se till att gå in dina kängor före resan. Är packningen tung är det bra med vandringskängor med högre skaft för bättre stöd för foten. Skoskavsplåster kan löna sig att skaffa.

Vi rekommenderar regnkläder, varma plagg – gärna i ylle – och ombyteskläder. Mössa och vantar kan komma väl till pass in i juni månad och från september. Speciellt när du färdas på sjön.

Men du kan också få användning av badkläder och en mindre handduk. Under den varmaste tiden kan det vara skönt att varva vandringskängorna med ett par stadiga sandaler, beroende på underlag.

Annat som kan vara bra att ha

  • Kartor och kompass är bra att ha lättåtkomligt för att hålla koll på rutten och väderstrecken.
  • Ett Första hjälpenkit med t.ex. plåster, förband, värktabletter. Myggmedel kan underlätta tillvaron och en fästingpincett (hör dig för på ett apotek) kan vara en livförsäkring.
  • Termos, vattenflaska, mugg och sittunderlag.
  • Pannlampa eller ficklampa, kniv och toalettpapper.
  • En anteckningsbok för minnesanteckningar och goda idéer.