Boende och service

Längs S:t Olofs sjöled finns boende av olika typer: hotell, uthyrningsstugor, enkla pilgrimsboenden och rum som hyrs ut av privatpersoner. Det gäller att ha lite framförhållning till serviceutbudet som främst är koncentrerat till kyrkbyar och färjeöverfarter på vissa sträckor av leden.

Boende

Finland:

Åland:

Sverige (Vikingaleden):

Var uppmärksam på att övernattningsstället ligger intill din planerade färdrutt. Dessa sidor listar alla boenden i området. Vi rekommenderar dig att förhandsboka logi. Vandrar du utanför den traditionella turistsäsongen för att säkerställa att boendet är öppet och under högsäsong att du säkert får en övernattningsplats.

S:t Olofs sjöväg är ny och fortfarande under utveckling. Därför kan det ställvis finnas områden längs med leden som inte har så många boenden att erbjuda. Flera av övernattningsställena har även annan service så som matservering, wi-fi och tvättmöjligheter.

Bagage transport

Bagage transport finns mellan Åbo och Korpo, 2020 priserna och tidtabell, mera infromation: www.carfield.fi.
Några övernattningsställen hjälpa också till med bagage transport enligt överenskommelse. Maarit B&B Pargas

Mat och affärer

Mataffärerna finns i huvudsak koncentrerade till kyrkbyarna i respektive kommun eller kommundel. Mindre affärer eller kiosker finns också i samband med landsvägsfärjornas färjfästen. Överlag rekommenderar vi vandrarna att planera i förväg. De flesta förbindelsebåtar har enklare matservering ombord.

Apotek

Du hittar apotek i Åbo, S:t Karins, Pargas centrum, Nagu och Korpo kyrkbyar. På Åland finns det apotek i Mariehamn, men så kallade medicinskåp längs S:t Olofs sjöled på Kökar, Sottunga och Lumparland. Längs med S:t Olofs sjöled på svenska sidan finns det apotek i Grisslehamn (Apoteksombud i ICA-affären), Östhammar och Öregrund längs Upplandskusten.

Pengar

Kontokort som Visa och Mastercard fungerar i butiker, caféer, hotell och på större boendeanläggningar. I de privata boendena gäller vanligen kontant betalning (observera att swish inte är allmänt i Finland).

Antalet bankomater i den finländska skärgården och på Åland är rätt sparsamma i glesbygden. Bankomater finns i Åbo, centrum av S:t Karins, Pargas och Nagu. På Åland finns möjlighet att lyfta kontanter på Kökar och i Mariehamn. Det lönar sig därför att ha en del kontanter med på resan.

Turistbyråer

Det finns turistbyråer på följande ställen längs med S:t Olofs sjöled:

Turistbyråerna ger närmare information om sina närområden. Notera deras öppettider.

Internet

Mobilnätet är bra utbyggt längs med S:t Olofs sjöled. Hörbarheten kan variera mellan olika operatörer. Flera av boendena erbjuder fri wi-fi och på turistbyråerna finns även wi-fi att tillgå.

Väder

Den huvudsakliga vandringssäsongen är från maj till oktober. Vädret är varierande, det kan vara både varmt och kallt. Skärgården har vanligen mildare vintrar och svalare somrar än fastlandet. Vattenmassorna hjälper till att bibehålla värmen långt in på hösten. Nederbördsmängderna är även mindre i skärgården.

På följande vädertjänster får du aktuella prognoser: Meteorologiska Institutet, SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) och Yr.no. Du kan också följa med observationerna på väderstationen i Nagu.

Vid akuta händelser

Vid olyckor och andra otrevligheter är det allmänna nödnumret i Finland (inklusive Åland) och Sverige: 112. Vill du ha kontakt med polisen i icke akuta ärenden är numren följande: i sydvästra Finland (+358) 0295 440 501, Åland (+358) 018 527100, Sverige (+46) 114 14.