Upptäck leden

St Olav Waterway – S:t Olofs sjöled på svenska – är tillägnad Olav den Helige. Skärgårds- och vattenmiljön gör S:t Olofs sjöled unik. Passa på att njuta av lugnet ute på öarna och låt sinnet vila.

Leden startar i Åbo och går via historiskt intressanta knutpunkter genom den finländska och åländska skärgården. Du kan fritt välja hur du vill lägga upp din vandring. Vill du gå hela vägen? Vill du vandra vissa etapper och tar dig fram per buss på vissa sträckor? Eller vill du spjälka upp din vandring till flera separata tillfällen? En vandrare längs med S:t Olofs sjöled har dessutom lyxen att vila under vattensträckorna. Då tar du dig fram med förbindelsebåt eller med hjälp av en annan organiserad sjötransport.

Kartor, etappbeskrivningar och länkar till boende och färjetidtabeller för S:t Olofs sjöled hittar du i våra digitalakartor. Du får en fin variation på vandrandet genom att åka landsvägsfärjor och förbindelsebåtar mellan öar. Du har också valfriheten att välja att cykla, segla eller paddla en del av rutten.

Pass för S:t Olofs sjöled finns att köpa i domkyrkan i Åbo, eller via webbutiken här. Passet är trespråkigt och officiellt godkänt av St. Olav Ways och europeiska kulturrutter

Åbolands skärgård – allmänna tips och tips på alternativa skärgårdsrutter

Vägen genom Åboland, från Åbo till Galtby i Korpo, beräknas ta 4-5 dagar utan extra tilläggsturer.

Vill du hitta alternativ till huvudvägen genom den finländska skärgården, finns det möjligheter att göra en avstickare, eller omväg, på vägen. Detta kräver eventuellt lite mer planering, tid och reskassa. Samtidigt får du möjlighet att besöka ställen utanför de vanliga allfartsvägarna och hitta dina egna smultronställen.
Visste du att du att största delen av leden i Åboland hör till UNESCO:s biosfärområde?

Några förslag på turer med äkta skärgårdskänsla:

  • Rutten beskrivs i våra digitalakartor.
  • Få råd och idéer från vandringsbloggar i berättelser fliken eller i vår Facebook grupp.
  • Åk båt från Aura å i centrala Åbo till ön Själö i norra Nagu. Fortsätt till Nagu centrum med förbindelsebåt. Detta är en fin avslutning på 2-3 dagars rundvandring Åbo – Nagu – Åbo:
    Vitharun
    M/s Östern
  • Besök Pargas och Nagu södra skärgård genom att vika av från huvudvägen vid Sattmark i Pargas och efter 8 km (väg 1802) åka förbindelsebåt m/s Viken från Granvik till Björkholm eller Pensar (Etapp 2b). På bägge ställen finns det möjlighet till övernattning i stugor. Kolla förbindelsebåtstidtabellen och boka stuga på förhand. Från Pensar är det möjligt att åka förbindelsebåt vidare till t.ex. Brännskär och till Kirjais på Lillandet i Nagu. I Kirjais finns service (butik, restaurang) sommartid och därifrån kan man fortsätta färden till fots.
    Pensar Sandvik
    Björkholm
    Brännskär
    Kirjais
  • Från Kirjais på Lillandet i Nagu går det förbindelsebåt till t.ex. Brännskär. På Brännskär finns övernattningsmöjligheter. Följa huvudvägen efter färjan till Nagu i 6,2 km och därefter vända vänster mot Kirjais (14,3 km).  I Kirjais by finns service (butik, restaurang) sommartid. Förbindelsebåtsbryggan finns efter byn där vägen tar slut.
    Brännskär
    Kirjais
  • Upplev ytterskärgården genom att ta förbindelsebåten m/s Eivor från Pärnäs i Nagu (bredvid landsvägsfärjan till Korpo). Besök något eller flera av utskärssamhällena Nötö, Aspö, Jurmo eller Utö (Etapp 5).
    Meritie.fi
  • Om du inte skulle vilja ta dig tillbaka till Pärnäs för att fortsätta vidare, kolla upp om det finns möjlighet att ta dig vidare med charterbåt till Kökar. AspöCharter

Gratis pilgrimspass för barn

Vandrar du med barn? För barn finns ett särkilt pilgrimspass för streckan Åbo till Korpo. Passet följer Olofs livsresa från viking till kung och helgon. Under vägens gång samlar du stämplar och löser uppgifter. Passen delas ut gratis, fråga efter det i Åbo domkyrka, kyrkorna och biblioteken längs leden, eller i infopunkten i Pargas stadshus och på områdeskontoren i Nagu och Korpo. Närmare information samt några tilläggsuppgifter hittar du här.

Åländska skärgården och fasta Åland – tips på vägen

Uppland, Gästrikland och Hälsingland i Sverige – välj inlandsspåret eller havsspåret

Från Eckerö på västra Åland går leden över till Grisslehamn i Sverige. På svenska sidan löper rutten norrut genom de vackra natur- och kulturlandskapen i Uppland, Gästrikland och Hälsingland. Du kan välja att fortsätta att vandra längs en inlandsled, eller följa en utmärkt led till havs från Grisslehamn längs den svenska östkusten mot Söderhamn och Hudiksvall. För havsleden behövs egen båt eller kajak.

I Sverige möter pilgrimen en ännu mer variationsrik miljö än i den finländska och åländska skärgården. Havet och kustlandskapet varvas med jordbruksbygd för att senare på vägen västerut mot Norge övergå till storskogar och fjäll. När du närmar dig slutmålet i Nidaros möts du av Trondheimsfjorden och Atlanten.

Den nya leden, Vikingaleden genom Uppland, Gästrikland och Hälsingland. Den knyts ihop med den existerande pilgrimsrutten Helgonleden som går från Uppsala till Nidarosdomen i Trondheim.