Premiärvandring

Invigningsvandring

Lördagen den 25 maj kl 10 startar invigningsvandringen från Åbo domkyrka mot Nidarosdomen i Trondheim
Vandringen sker i form av en stafett som bär ett budskap från ärkebiskopen i Finland till biskopen i Trondheim. Vandringen går till lands och till sjöss. Genom Åboland till den åländska skärgården, över Åland och vidare till Grisslehamn i Sverige. I Sverige tar Vikingaleden dig vidare till lands och S:t Olofs sjöled till havs norrut innan Stråsjöleden och Helgonleden tar dig västerut mot Trondheim och Norge.

Framme i Trondheim är stafetten på Sankt Olofsdagen den 29.7.2019 och  den årliga stora festen i staden. Sträckan Åbo-Trondheim är ca 1 200 km lång.

Att vandra kostar ingenting, men kost och logi står du för själv. Du kan delta i vandringen i några timmar, några dagar eller vandra hela vägen till Trondheim.

Dagsetapperna är högst 20 km, första dagen Åbo-St. Karins 15 km, därefter buss. Under hela resan finns vandringsledare med, också transport av bagage försöker ordnas. Vandringen lämpar sig för personer med ”normal” kondition. Mindre öppningsfestligheter ordnas på flera orter. I en del av kyrkorna arrangeras guidningar och musik, till de gemensamma pilgrimsmåltiderna (till självkostnadspris) är också lokala invånare välkomna. Du bokar din övernattning själv och betalar kostnaderna på förhand. Alla boenden längs leden är små och familjära, därför är det skäl att boka på förhand.

Pilgrimspass delas ut till alla vandrare i samband med starten från Åbo Domkyrka. De som ansluter längs med vägen, får sina pass då.

Välkommen med och delta i en unik vandring där vi tillsammans inleder en ny epok i den nordiska pilgrimsvandringens historia!

Premiärvandring Finland, Åboland 25.5–30.5 2019

Premiärvandring Åland  30.5–6.6 2019

Premiärvandring Sverige, Vikingaleden 6.6–17.6 2019

Premiärvandring Sverige, S:t Olof Eskader 6.6–15.6 2019

Premiärvandring Sverige, Helgonleden

Premiärvandring Sverige, Stråsjöleden