Välkommen pilgrim!
Vandra för en grönare framtid.
St. Olav Waterway välkomnar alla pilgrimer oavsett motiv, bakgrund eller tro. Vi hoppas att alla pilgrimer som vandrar på våra stigar får en positiv upplevelse och även lämnar positiva effekter i sina fotspår.
S:t Olav var ett av den förenade kyrkans sista helgon och ett helgon som är gemensamt för både den ortodoxa kyrkan och de nordiska ländernas kyrkor. Han hade också en önskan att förena folket i Norge. Det är visionen om att föra människor samman som inspirerar oss.
St. Olav Waterway är en pilgrimsled som förenar Finland med Sverige över den finska skärgården och Åland. I Sverige kan pilgrimer fortsätta på St. Olav Ways till Trondheim i Norge. Vägen är en del av en långsiktig vision att förbinda Trondheim med Novgorod, där Olav Haraldson började sin sista resa mot Stiklestad år 1030.
Hur man är en ansvarsfull pilgrim
- En lista över pilgrimstjänster, frimärken och rabatter finns här
- Köp lokal mat och stöd lokala hantverksproducenter
- Be om pilgrimsstämplar till ditt pass och berätta för de platser du besöker att du går på leden, detta hjälper till att stödja nya initiativ och tjänster för pilgrimer, vandrare och cyklister
- Om du ser skräp, försök att inte störa dig på det utan förvandla det till en god gärning för dagen och plocka upp det, i Sverige heter det ”plocking”, ett ord som kombinerar jogging och plockning av skräp för att senare slängas i en soptunna
- När du använder bilfärjorna vänta på instruktioner från besättningen att gå ombord och gå av säkert
- Det är inte nödvändigt att köpa vatten i Finland, kranvatten är säkert och många lokala fyller gärna pilgrimsflaskor
- Korta duschar eller bastu, vatten är en bristvara i skärgården, särskilt under somrarna på grund av bristen på nederbörd
- Använd torrtoaletterna utomhus när det är möjligt, nej de luktar inte när de sköts på rätt sätt. Det är den traditionella och ekologiska vägen att gå
- Tvätta dig och diska på land i motsats till havet
- Sortera sopor för återvinning, kostnaden för avfallshantering är relativt hög i skärgården
- Majoritetsspråket i Åbo och Kaarina är finska, i skärgården och på Åland är huvudspråket svenska. Människor är väldigt stolta över sin egen identitet och språkgruppAtt komma hit och förbereda sig
- Använd kollektivtrafik när du anländer, finns det sjö- eller tågförbindelser som du kan använda istället för att flyga? Välj direktflyg när du flyger eftersom de är mindre förorenande. Använd bussar och tåg för att nå flygfältet istället för privat bil. Skärgården och Åland har en relativt bra busstrafik där du även kan korta ner några av de längre etapperna eller ta dig vidare mot nästa ö
- Låna eller hyr din vandringsutrustning. Det finns många klubbar och företag som kan hyra eller låna ut vandringsutrustning. Vid köp kan du välja varumärken som har hög kvalitet och hållbara och närproducerade produkter. Här är några exempel på finska uthyrningsföretag:
- https://turunlatu.fi/yhdistys/valinevuokraus/
- https://retkirent.fi/
- https://www.katve.co/varusteet-ja-hinnat
- https://www.partioaitta.fi/365-klubi/vuokrauspalvelu/
- https://scandinavianoutdoor.fi/vuokraamo/
- https://www.liizi.fi/ulkoilu
Ledningens skötsel
- Vår skyltning, informationsskyltar och milstolpar har alla hämtats från lokala företag. Materialen har valts på grund av deras minsta användningstid på 10 år. Kartorna på skyltarna är utformade för att vara läsbara för färgblinda.
- Alla officiella produkter och souvenirer är gjorda av lokala hantverkare
- Vi har involverat elever, skolor och ungdomsgrupper i utvecklingen av leden. Barn och unga har varit med och utvärderat vägen och de aktiviteter som finns för familjer och barn. Ungdomar från ungdomsgårdar har designat och gjort mycket av den utrustning som vi använder.
- Vi har undertecknat Glasgow-deklarationen om klimatåtgärder inom turism och är aktiva i Visit Finlands Sustainable Travel Finland-program.
- Vi strävar efter att vara så tillgängliga som möjligt för alla pilgrimer.
- När vi gör nya rutter strävar vi efter att utnyttja befintliga rutter eller skapa nya rutter som också gynnar lokal rekreation.
Lev som en lokal
Allemansrätten kommer också med skyldigheter. Läs mer om dina rättigheter och skyldigheter på Visit Finland och ymparisto.fi.
Var respektfull mot lokalbefolkningen, är du osäker på lokala seder är det bara att fråga, ringa, besöka eller chatta med den lokala turistinformationen Visit Pargas eller Visit Åland. Det finns många sommarstugor och turister på sommaren vilket ökar sommarbefolkningen och ger en livlig och ibland hektisk atmosfär till huvudöarna.
Finländare ser blyga ut och kan vara blyga för att prata engelska, men nästan alla talar faktiskt minst tre språk och kommer att öppna upp med lite uppmuntran. Lär dig de lokala sätten. En vink och ett leende kan förgylla någons dag och kanske öppna dörrar till några intressanta möten.
Hållbarhet
Många turistföretag i vårt område är en del av Visit Finlands Sustainable Travel Finland program eller arbeta mot hållbara mål. Det finns inga internationella hotellkedjor i vårt område, hotellen och restaurangerna är lokalt ägda och är en viktig del av landsbygdens ekonomi.
Billigt är inte alltid bäst
Hållbarhet kan inte alltid innebära de billigaste tjänsterna. Lokalt och etiskt producerad mat och tjänster innebär levnadslöner för anställda och viktiga inkomster för lokala familjeägda företag. Pengarna som pilgrimer spenderar kan ha stor inverkan på den lokala ekonomin, besökare som är intresserade av den lokala livsstilen och kulturen berikar livet i området. Du kan läsa mer om människan och miljön på vårt UNESCO Archipelago Biosphere Reserves hemsida.
Öppet för alla pilgrimer
Vi har en långsiktig plan för att förbättra tjänster för pilgrimer, vandrare och cyklister, inklusive mer ödmjukt boende. Leden öppnade 2019 och epidemin har påverkat antalet besökare och utvecklingen av informella tjänster. Vi vill inte vara den nya Caminon, utan vill vara en pilgrimsstig där lokalbefolkningen och pilgrimer möts, en plats där du kan hitta lugn, utmärkt mat och bekväma ställen att bo på.
Vi vill vara så tillgängliga som möjligt för alla pilgrimer och siktar på att tillsammans med våra samarbetspartners anordna minst en grupppilgrimsfärd per år som använder enklare boende- och mattjänster. Dessa pilgrimsfärder har normalt relativt korta dagliga promenadetapper.
Vår Facebook-grupp är platsen för att utbyta idéer och frågor direkt med andra pilgrimer och lokalbefolkningen, här kan du även hitta hemvistelseerbjudanden och människor som är glada för att du campar i deras trädgård. Vi övervakar inte denna grupp och alla utbyten är de inblandades ansvar.
Var den förändring du vill se!
Har du tips och idéer som du vill dela med dig av? Har en pilgrimsfärd påverkat ditt liv? Skriv till oss eller tagga oss på Instagram och Facebook #greenpilgrim #stolavwaterway @olavinreitti vi delar gärna med oss av dina idéer! olavinreitti@gmail.com
Glasgow-deklarationen om klimatåtgärder inom turism
St. Olav Waterway är stolta över att ha undertecknat Glasgow-deklarationen om klimatåtgärder inom turism. Som undertecknare av Glasgow-deklarationen förbinder vi oss att leverera planer som är anpassade till vägarna för att halvera turismutsläppen under det kommande decenniet och nå nettonollutsläppen så snart som möjligt före 2050.
Vi åtar oss att:
- Stöda det globala åtagandet att halvera utsläppen till 2030 och nå Net Zero så snart som möjligt före 2050;
- Leverera klimathandlingsplaner inom 12 månader från det att du undertecknat (eller uppdatering av befintliga planer) och börja implementera dem;
- Anpassa planerna till de fem vägarna i deklarationen (Mäta, avkarbonaisera, återskapa, samarbeta, finansiera) för att påskynda och samordna klimatåtgärder inom turism;
- Rapportera offentligt på årsbasis om framsteg mot delmål och långsiktiga mål, samt om åtgärder som vidtas;
- Arbeta i en samarbetsanda, dela god praxis och lösningar och sprid information för att uppmuntra ytterligare organisationer att underteckna och stödja varandra för att nå målen så snabbt som möjligt