Löydä reittisi

Pyhän Olavin merireitti on pyhitetty Norjan kuningas Olaville. Upea saaristo ja sen täplittämä merimaisema tekevät Pyhän Olavin merireitistä ainutlaatuisen. Nauti saaristoluonnon rauhasta ja anna mielesi levätä.

Merireitti alkaa Turusta ja kulkee historiallisesti kiinnostavien alueiden kautta Suomen ja Ahvenanmaan saaristossa. Suunnittele matkasi sinulle mieluisaksi. Voit vaeltaa koko reitin alusta loppuun tai valita sinulle sopivia etappeja kuljettavaksi. Voit myös siirtyä osan matkastasi linja-autolla, sillä paikallisliikenteen vuoroja on tarjolla koko pyhiinvaellusreitillä. Reitin varrella on myös useita meriliikennettä hyödyntäviä osuuksia, joilla voit ihailla maisemaa yhteysaluksen kannelta.

Pyhän Olavin merireitin kartat – yleiskartat sekä osakartat – löydät tästä. Mukavaa vaihtelua vaellukselle saat matkustamalla eri tavoin maanteillä sekä meriväylillä. Voit pyöräillä, purjehtia tai meloa osan reitistä.

Pyhän Olavin meritien pyhiinvaelluspassi on saatavissa Turun tuomiokirkossa ja nettikaupasta tästä. Passi on kolmikielinen ja virallisesti myönnetty St. Olav Waysiltä ja Europpalaisilta Kulttuurireiteiltä.

Turunmaan saaristo – vinkkejä matkalle ja vaihtoehtoiset saaristoreitit

Reitti Turunmaan läpi, Turusta Galtbyhyn Korppoossa, kestää noin 4-5 päivää ilman vaihtoehtoiset reitit matkan varrella.

Haluaisitko tutustua Turunmaan saaristoon omalla tavallasi ja löytää vaihtoehtoja pääteitä pitkin kulkemiseen? Sinulla on monia mahdollisuuksia poiketa reitiltä ja kierrellä omia polkujasi, mutta tämä vaatii hieman lisäsuunnittelua ja aikaa. Salaiset mansikkapaikat odottavat sinua pikkuteiden varrella.
Tiesitkö että suurin osan reitistä Turunmaan saaristossa kuuluu UNESCO:n biosfäärialueeseen?

Muutamia vinkkejä todellisen saaristoluonnon löytämiseksi:

  • Reittikuvaukset, lautta-aikataulut ja yöpymispaikat löytyvät digikartoista.
  • Saat vinkkejä ja inspiraatiota blogeista tarinan välilehden alla tai Facebook-ryhmässä StOlavWaterway.
  • Matkusta veneellä Turun Aurajokirannasta Pohjois-Nauvoon Själön saarelle. Jatka Nauvon keskustaan yhteysaluksella:
    Vitharun
    M/s Östern
  • Vieraile Paraisten ja Nauvon eteläisessä saaristossa (Etappi 2b) kääntymällä päätieltä Sattmarkista Granvikiin (tie nro 1802). 8 kilometrin päästä astu yhteysalukseen (m/s Viken), joka kulkee Björkholmiin tai Pensariin. Molemmissa kohteissa voi majoittua vuokramökeissä. Tarkista yhteysaluksen aikataulut ennakkoon. Pensarista voit jatkaa yhteysaluksella eteenpäin esimerkiksi Brännskäriin ja Kirjaisiin Nauvon Lillandissa. Kirjaisissa on kesäisin palveluja (kauppa ja ravintola) ja sieltä voi jatkaa matkaa jalkaisin.
    Pensar Sandvik
    Björkholm
    Brännskär
    Kirjais
  • Nauvon Lilllandissa sijaitsevassa Kirjaisista menee yhteysalus Brännskäriin. Bränskärissä on tarjolla majoituspalveluja. Kirjaisiin pääsee kulkemalla päätietä Nauvon lautan jälkeen 6,2 km ja kääntymällä vasemmalle Kirjaisiin (14,3 km)(Etappi 2 ja 2b). Kirjaisissa on kesäisin palveluita (kauppa ja ravintola). Yhteysaluksen laituri sijaitsee kylän tuntumassa, jossa tie päättyy.
    Brännskär
  • Koe ulkosaaristo (Etappi 5) yhteysaluksella matkustaen. m/s Baldur liikennöi Nauvon Pärnäisistä. Yhteysalus lähtee Korppoon lautan vierestä. Vieraile Nötössä, Aspössä, Jurmossa tai Utössä. Meritie.fi
  • Jos et halua palata Pärnäisiin vaan jatkaa matkaasi Kökariin, tarkista onko tarjolla charter-kuljetuksia. AspöCharter

Lasten oma pyhiinvaelluspassi

Vaeltatko lasten kanssa? Reitillä Turusta Korppooseen on oma pyhiinvaelluspassi lapsillekin. Passi seuraa Olavi Haraldinpojan matkaa viikingistä kuninkaaksi ja Pyhäksi Olaviksi. Kerät leimoja ja ratkaiset tehtävät matkan varrella. Kaikki materiaalit ovat ilmaisia. Lasten pyhiinvaelluspasseja löytyy Turun tuomiokirkosta, muista kirkosta ja kirjastosta reittiä pitkin, tai Paraisten kaupungintalon infopisteestä sekä Nauvon ja Korppoon aluekonttoreista. Enemmän tiedot ja lisätehtävät löytyy tästä.

Ahvenanmaan saaristo ja Ahvenanmaa, vinkkejä matkalle

Uppland, Gästrikland ja Hälsningland Ruotsissa – valitse reitti sisämaassa tai rannikolla

Eckeröstä Länsi-Ahvenanmaalta reitti jatkuu Ruotsin Grisslehamniin. Ruotsin puolella reitti kulkee pohjoiseen Upplandin, Gästriklandin ja Hälsninglandin kauniissa kulttuurimaisemassa. Voit valita jatkatko sisämaassa tai seuraatko rannikkoreittiä Grisslehamnista Söderhamnin ja Hudiksvallin suuntaan. Rannikkoreitillä kulkemiseen tarvitaan vene tai kajakki.

Ruotsissa pyhiinvaeltaja pääsee tutustumaan monipuolisiin maisemiin. Meri- ja rannikkomaisemat vaihtuvat viljelysmaiksi ja länteen kuljettaessa kohdataan Norjan suuret metsä- ja vuorialueet. Nidarokseen ja Trondheimiin saavuttaessa päästään Atlantin valtameren rantaan.

Vikingaleden-reitistö jatkuu Upplandin, Gästriklandin ja Hälsninglandin kautta. Se liittyy nykyiseen pyhiinvaellusreitti Helgonledeniin, joka kulkee Uppsalasta Nidaroksen katedraaliin Trondheimiin.