Tervetuloa pyhiinvaeltaja!
Kävellen kohti vihreämpää tulevaisuutta!
Pyhän Olavin merireitti toivottaa tervetulleeksi kaikki pyhiinvaeltajat motiivista, taustasta tai uskomuksista riippumatta. Toivomme, että kaikkien poluillamme kävelevien pyhiinvaeltajien vaelluskokemus on positiivinen ja että he jättävät myös jälkeensä positiivisia vaikutuksia.
Pyhä Olavi oli yksi yhdistyneen kirkon viimeisiä pyhimyksiä. Hän on ortodoksisen kirkon ja Pohjoismaisten kirkkojen yhteinen pyhimys. Olavi halusi yhdistää Norjan kansan, ja juuri tämä visio ihmisten tuomisesta yhdisteen inspiroi meitä.
Pyhän Olavin merireitti on pyhiinvaellusreitti, joka yhdistää Suomen Ruotsiin saariston ja Ahvenanmaan kautta. Ruotsissa pyhiinvaeltajat voivat jatkaa Pyhän Olavin reittejä pitkin Norjan Trondheimiin. Reitti on osa pitkän aikavälin suunnitelmaa yhdistää Trondheim Novgorodiin, josta Olavi Haraldinpoika aloitti viimeisen matkansa kohti Stiklestadia vuonna 1030.
Ohjeita vastuulliselle pyhiinvaeltajalle
- Luettelo pyhiinvaeltajien palveluista, leimaista ja alennuksista tästä
- Osta paikallista ruokaa ja tue paikallisia artesaaniruoantuottajia
- Pyydä pyhiinvaelluspassiisi leimoja, ja kerro käymissäsi paikossa, että kuljet reitillä. Näin autat kehittämään uusia palveluita pyhiinvaeltajille, kävelijöille ja pyöräilijöille.
- Jos näet roskia, yritä olla häiriintymättä siitä. Tee sen sijaan päivän hyvä teko ja poimi roska talteen. Sana plogging eli roskajuoksu tulee ruotsin kielestä, ja se yhdistää lenkkeilyn roskien keräämiseen. Kuljeta keräämäsi roskat roskakoriin.
- Losseja käyttäessäsi odota miehistön ohjeita, jotta pääset turvallisesti lossin kyytiin ja sieltä pois.
- Monet paikalliset täyttävät mielellään pyhiinvaeltajan vesipullon.
- Ota lyhyitä suihkuja tai käy saunassa. Saaristossa on pulaa vedestä varsinkin kesäisin, kun sateita tulee harvoin.
- Käytä ulkohuussia aina kun mahdollista. Se on perinteistä ja ekologista, ja hyvin hoidettuna ne eivät haise.
- Pese itsesi ja astiat maalla, älä meressä.
- Lajittele roskasi mahdollisimman tarkasti kierrätykseen. Jätehuoltokustannukset ovat saaristossa suhteellisen korkeat.
Saapuminen ja valmistautuminen
- Käytä julkista liikennettä saapuessasi. Pääsetkö perille linja-autolla, junalla tai laivalla lentämisen sijaan? Lentäessäsi valitse suorat lennot, koska ne saastuttavat vähemmän, ja kulje lentokentälle linja-autolla yksityisauton sijaan.
- Saaristossa ja Ahvenanmaalla on suhteellisen hyvät bussiyhteydet, joiden avulla voit myös lyhentää pidempiä etappeja tai vauhdittaa pyhiinvaellustasi seuraavaa saarta kohti.
- Lainaa tai vuokraa vaellusvarusteesi.
Monet yhdistykset ja yritykset vuokraavat tai lainaavat vaellusvarusteita. Ostaessasi voit valita merkkejä, jotka valmistavat korkealaatuisia ja kestäviä paikallisesti tuotettuja tuotteita. Tässä muutamia esimerkkejä välinevuokraajista:
- https://turunlatu.fi/yhdistys/valinevuokraus/
- https://retkirent.fi/
- https://www.katve.co/varusteet-ja-hinnat
- https://www.partioaitta.fi/365-klubi/vuokrauspalvelu/
- https://scandinavianoutdoor.fi/vuokraamo/
- https://www.liizi.fi/ulkoilu
Reitin ylläpito
- Reittimerkkimme, infotaulumme ja virstanpylväämme on kaikki hankittu paikallisilta yrityksiltä. Materiaalit on valittu niin, että niiden käyttöikä on vähintään 10 vuotta. Infotaulujen kartat on suunniteltu värisokeiden luettavaksi.
- Kaikki viralliset tuotteet ja matkamuistot ovat paikallisten käsityöläisten valmistamia.
- Olemme ottaneet opiskelijat, koulut ja nuorisoryhmät mukaan reitin kehittämiseen. Lapset ja nuoret ovat olleet mukana arvioimassa reittiä ja perheille ja lapsille tarjolla olevaa toimintaa. Nuorisokeskusten nuoret ovat suunnitelleet ja valmistaneet suuren osan käyttämistämme tarvikkeista.
- Olemme allekirjoittaneet Glasgown julistuksen matkailun ilmastotoimista (the Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism) ja olemme aktiivisesti mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa.
- Pyrimme olemaan mahdollisimman saavutettavia kaikille pyhiinvaeltajille.
- Uusia reittejä kehittäessämme pyrimme hyödyntämään olemassa olevia reittejä tai luomaan uusia reittejä, joista on iloa myös paikallisille.
Paikalliset tavat
Jokamiehenoikeus sisältää myös velvollisuuksia. Lue lisää oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi täältä.
Jos olet epävarma siitä, miten jokin asia saaristossa toimii, kysy, soita tai käy juttelemassa paikallisten matkailuneuvontapisteen työntekijöiden kanssa: Visit Parainen tai Visit Åland. Saaristossa liikkuu kesäisin paljon mökkeilijöitä ja turisteja, mikä luo pääsaarille vilkkaan ja välillä kiireisenkin tunnelman.
Saaristossa ja Ahvenanmaalla pääset halutessasi harjoittelemaan ruotsin kielen taitoasi. Älä silti pelästy, useimmat paikalliset osaavat sekä suomea että ruotsia. Kieliä puhutaan myös iloisesti sekaisin, jolloin jokainen vastaa itselle luontevimmalla kielellä. Kokeile vaikka!
Kestävyys
Monet alueemme matkailuyritykset ovat mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa tai työskentelevät kohti kestäviä tavoitteita. Alueellamme ei ole kansainvälisiä hotelliketjuja, hotellit ja ravintolat ovat paikallisessa omistuksessa, ja ne ovat tärkeä osa paikallistaloutta.
Halpa ei aina ole paras
Kestävyys ei voi aina tarkoittaa halvimpia palveluita. Paikallisesti ja eettisesti tuotettu ruoka ja palvelut tarkoittavat riittävää toimeentuloa työntekijöille ja tärkeitä tuloja paikallisille perheyrityksille. Pyhiinvaeltajien käyttämillä rahoilla voi olla suuri vaikutus paikalliseen talouteen, ja saaristolaiskulttuurista kiinnostuneet vierailijat rikastuttavat alueen elämää. Voit lukea lisää ihmisestä ja ympäristöstä Unescon saariston biosfäärialueen verkkosivuilta. https://biosfar.fi/?lang=fi
Avoin kaikille pyhiinvaeltajille
Pitkän tähtäimen suunnitelmaamme kuuluu pyhiinvaeltajien, kävelijöiden ja pyöräilijöiden palvelujen parantaminen, mukaan lukien vaatimattomamman majoituksen kehittäminen. Reitti avattiin vuonna 2019, ja pandemia on vaikuttanut kävijämääriin ja epävirallisten palveluiden kehittämiseen. Emme pyri olemaan uusi Camino, mutta haluamme olla pyhiinvaellusreitti, jolla paikalliset ja pyhiinvaeltajat kohtaavat, paikka, jossa voit löytää rauhaa, erinomaista ruokaa ja mukavia yöpymispaikkoja.
Haluamme olla mahdollisimman saavutettavia kaikille pyhiinvaeltajille. Pyrimme järjestämään kumppaneidemme kanssa joka vuosi vähintään yhden ryhmäpyhiinvaelluksen, jolla käytetään yksinkertaisempia majoitus- ja ruokapalveluja. Näillä pyhiinvaelluksilla päivittäiset kävelymatkat ovat tavallisesti suhteellisen lyhyitä.
Facebook-ryhmämme Hiking and Kayaking on St. Olav Waterway on paikka, jossa voit vaihtaa ajatuksia ja kysymyksiä suoraan muiden pyhiinvaeltajien ja paikallisten kanssa. Täältä löydät myös kotimajoitustarjouksia ja ihmisiä, jotka voivat kutsua sinut telttailemaan puutarhaansa. Emme valvo tätä ryhmää ja kaikki vaihtokaupat ovat asianosaisten vastuulla. https://www.facebook.com/groups/StOlavWaterway
Ole muutos, jonka haluat nähdä!
Onko sinulla vinkkejä ja ideoita, joita haluaisit jakaa? Onko pyhiinvaellus vaikuttanut elämääsi? Kirjoita meille tai merkitse meidät Instagramiin ja Facebookiin #greenpilgrim #olavinreitti #stolavwaterway @olavinreitti, jaamme mielellämme ideasi! olavinreitti@gmail.com
Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism
Pyhän Olavin merireitti on ylpeänä allekirjoittanut matkailutoimijoille kohdistetun Glasgow ilmastositoumuksen marraskuussa 2021
As a signatory of the Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism, we commit to deliver plans aligned with the pathways to cut tourism emissions in half over the next decade and reach Net Zero emissions as soon as possible before 2050.